Ο George Clooney στις «Μυκήνες»

klooneymykines-1050×625
George Clooney, ΜυκήνεςGeorge Clooney, Μυκήνες

Γιατί απαιτούμε να μας επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα όταν εμείς οι ίδιοι δεν εφαρμόζουμε αυτό που ζητάμε από τους άλλους;

Μια ταινία, ένας βραβευμένος ηθοποιός και τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Τι κοινό έχουν; Πολλά περισσότερα από όσα όλοι νομίζαμε μερικές μέρες νωρίτερα!
Μια ερώτηση  δημοσιογράφου, η απάντηση του  ηθοποιού και η  επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα γίνεται ξανά θέμα συζήτησης. Ένα μουσείο βρίσκεται ξανά στο μάτι του κυκλώνα και θα κληθεί να πάρει θέση (για ακόμα μα φορά) για το αν τα γλυπτά θα  επιστρέψουν κάποια στιγμή στον τόπο καταγωγής τους. Χρόνια τα ζητάμε με πλήθος επιχειρημάτων. «Είναι κλεμμένα, είναι κομμάτι ενός μνημείου, πλέον έχουμε μουσείο να τα στεγάσουμε, διαθέτουμε τεχνογνωσία για τη συντήρησή τους ή απλά είναι δικά μας!

Ας ρίξουμε όμως πρώτα μια ματιά στη «γειτονιά»  μας…

Μια ανασκαφή και ένα Μουσείο. Μυκήνες και Αθήνα. Δεκάδες χρυσά και ασημένια κτερίσματα και αντικείμενα. Όπλα, πανοπλίες και χρυσές νεκρικές μάσκες. Όλα μαζί οι «Πολύχρυσες Μυκήνες».
Τα πρώτα χρόνια μουσείο στην περιοχή δεν έχει ακόμα ιδρυθεί και τα ευρήματα μεταφέρονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Ε.Α.Μ.). Χρόνια αργότερα, το μουσείο στην περιοχή των Μυκηνών ολοκληρώνεται. Βασική του αξίωση,  η επιστροφή των ευρημάτων των Μυκηνών στον τόπο καταγωγής  τους. Απολύτως φυσιολογικό . Το ίδιο ζητάμε και σαν χώρα από το βρετανικό μουσείο.

Μπαίνοντας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ακριβώς μπροστά από την κεντρική είσοδο έχει κανείς την ευκαιρία να θαυμάσει τις πολύχρυσες Μυκήνες. Όχι όμως στις Μυκήνες! Από τη μια τα επιχειρήματα του Βρετανικού μουσείου για την παραμονή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αγγλική πρωτεύουσα και από την άλλη τα επιχειρήματα του Ε.Α.Μ. για την παραμονή της Μυκηναϊκής έκθεσης στην Αθήνα. Καμιά διαφορά!

Γιατί να δίνουμε στους Βρετανούς το ίδιο επιχειρήμα, με το οποίο τους κατηγορούμε;

«Μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου, ευκολότερη πρόσβαση, μουσείο που συγκεντρώνει ευρήματα από πολλές περιόδους και περιοχές, δημιουργία δεδικασμένου για την επιστροφή και άλλων αντικειμένων σε περιφερειακά μουσεία και τελικά απογύμνωση και απαξίωση του μουσείου. »

Αν τα επιχειρήματα του Ε.Α.Μ. μας φαίνονται λογικά γιατί όχι και του Βρετανικού; Γιατί κρατάμε δυο μέτρα και δυο σταθμά σε θέματα του πολιτισμού; Γιατί απαιτούμε να μας επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα όταν εμείς οι ίδιοι δεν εφαρμόζουμε αυτό που ζητάμε από τους άλλους; Άραγε οι Άγγλοι το γνωρίζουν αυτό και ποια θα ήταν η αντίδρασή τους εάν το μάθαιναν… ;

Δεν ξέρω αν κάποτε τα γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Σίγουρα το θέλω! Χωρίς όμως μια σοβαρή πολιτιστική πολιτική και διπλωματία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ένα είναι σίγουρο, ότι τα μάρμαρα θα βρίσκονται στο Βρετανικό μουσείο και όχι μόνο σε αυτό .