Από τον Rene Lacoste στον Rafa Nadal

© Flickr: Agnes Delcourt© Flickr: Agnes Delcourt

Για πολλές μέρες, όλοι οι απανταχού φαν του τένις, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, πέρασαν ώρες ολόκληρες μπροστά από τηλεοράσεις και οθόνες υπολογιστή, παρακολουθώντας πόντο πόντο τους αγώνες του Roland Garros. Είναι αναμφισβήτητα το δημοφιλέστερο τουρνουά τένις του κόσμου που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Παρίσι από τα τέλη Μαίου ως τις αρχές Ιουνίου και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες και θεατές από όλο τον κόσμο.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν όμως, είναι ότι ο Roland Garros, δεν ήταν ο ίδιος τενίστας αλλά..ένας σπουδαίος πιλότος!
Η ιστορία του Roland Garros ξεκινάει στα 1891 όταν με την ονομασία «Γαλλικό Όπεν» και μη έχοντας δικά του γήπεδα φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις «State Francais» στη γαλλική πρωτεύουσα. Δικαίωμα συμμετοχής τα πρώτα χρόνια είχαν μόνο όσοι ήταν ήδη εγγεγραμμένοι σε κάποιο club της Γαλλίας. Η πρώτη καμπή στην ιστορία του τουρνουά γίνεται στα 1928. Είναι η ημερομηνία σταθμός όπου χτίζονται τα γήπεδα που ακόμα και σήμερα φιλοξενούν τους αγώνες και που έκαναν γνωστό το τουρνουά σε ολόκληρο τον κόσμο. Το έκαναν Major, στην ορολογία του τένις, δηλαδή να ανήκει πλέον μαζί με τα υπόλοιπα 3 (Australian Open, US Open και Wimbledon) στην κατηγορία των Grand Slam!

Το Roland Garros είναι αναμφισβήτητα το δημοφιλέστερο τουρνουά τένις του κόσμου που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Παρίσι

Ένα χρόνο όμως νωρίτερα η αλλαγή συντελείται με τους… 4 Σωματοφύλακες! Ήταν ο Jacques “Toto” Brugnon, ο Jean Borotra, o Henri Cochet και φυσικά ο διάσημος Rene Lacoste. O “Κροκόδειλος” της ομάδας Davis Cup! Ήταν η ομάδα που κατάφερε να εκτοπίσει για πρώτη φορά τους Αμερικανούς από την πρώτη θέση και να παραμείνει εκεί για τα επόμενα 7 χρόνια.

Για να τιμηθούν οι τενίστες, το 1928, η ομοσπονδία αποφασίζει να ανακαινίσει και να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του club. Αυτή είναι και η γέννηση του… Roland Garros! Αποφασίστηκε να ονομαστούν οι εγκαταστάσεις με το όνομα ενός σπουδαίου μέλους, αυτού του διάσημου πιλότου που ήταν από τους πρώτους που διέσχισε τη Μεσόγειο (23 Σεπτεμβρίου 1913) και ένας από τους πλέον σημαντικούς του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Roland Garros πέθανε κατά τη διάρκεια μάχης, δέκα χρόνια πριν χτιστούν τα γήπεδα που φέρουν το όνομά του, το 1918!

Το κεντρικό court ονομάστηκε επισήμως Place des Mousquetaires, δηλαδή το court των Σωματοφυλάκων ενώ σήμερα φέρει το όνομα του επί 20ετία Προέδρου της Γαλλικής Ομοσπονδίας τένις και επί 14ετία Προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τένις (ITF), του Phillipe Chatrier . Ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να επαναφέρει το τένις στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 1988.

Σήμερα η μνήμη των 4 Σωματοφυλάκων που κατάφεραν με τις ιστορικές τους νίκες να διαμορφώσουν το Roland Garros όπως το γνωρίζουμε εμείς σήμερα, τιμάται μέσω του ιστορικού τροπαίου που δίνεται στον νικητή του μονού των αντρών και φέρει τον τίτλο «La Coupe des Mousquetaires» ή «Κύπελλο των Σωματοφυλάκων».
Φέτος για ακόμα μια φόρα, 9η σχεδόν συνεχόμενη, με μια μόνο εξαίρεση που το κύπελλο πέρασε στα χέρια του Roger Federer το 2009, το κύπελλο σήκωσε ο Ισπανός Rafael Nadal. Ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Ελληνοαμερικανού Pete Sampras με 14 νίκες σε Grand Slam. Μετά τους «Σωματοφύλακες» είναι αναμφισβήτητα ο νέος βασιλιάς των Γαλλικών court…

Για την ιστορία ο Nadal νίκησε τον Novak Djokovic 3-6, 7-5, 6-2, 6-4