Μπλοκάκια: Το αφεντικό σου, ο χειρότερος πελάτης σου

diplasiazontai-oi-eisfores-gia-misthwtous-me-mplokakia-w_hr
diplasiazontai-oi-eisfores-gia-misthwtous-me-mplokakia-w_hr

Τα μπλοκάκια είναι η μόδα της εποχής, η αναγκαστική παγίδα του νέου επιστήμονα που επιβιώνει(;) τελικά με 200€ και άλλη μια ντροπή του κράτους.

Είναι και ντροπή της μνημονιακής Αριστεράς… Βέβαια εδώ δεν υπάρχει ντροπή για άλλα, όμως θα περίμενε κανείς από εκείνους που κάθε Εργατική Πρωτομαγιά προτιμούν τις πορείες από το barbeque να είχαν στοιχειώδη ευθιξία για το εν λόγω ζήτημα που αφορά χιλιάδες νέους επιστήμονες, όσους επιμένουν και ελπίζουν Ελληνικά!

Η «πρόσληψη με μπλοκάκι» αποτελεί την κατάργηση κάθε λογικής στις εργασιακές σχέσεις. Όταν απασχολείς εργαζόμενο ως κανονικό υπάλληλο, θα πρέπει να υποχρεώνεσαι από το Κράτος να τον προσλαμβάνεις, με μισθό, ασφάλιση και όλες τις νόμιμες παροχές.

Το σύστημα «μπλοκάκι» στήθηκε στις πλάτες της νέας γενιάς και κυρίως των νέων επιστημόνων. Ο εργοδότης, επιλέγει με τις ευλογίες του κράτους να προσλάβει για κανονική απασχόληση πχ έναν Μηχανικό ή ένα Δικηγόρο ως «συνεργάτη» με το περίφημο σύστημα «μπλοκάκι».

Το αφεντικό, για το κράτος, φορολογικά θεωρείται πελάτης του υπαλλήλου και όχι εργοδότης του.

Μπλοκάκι συνήθως σημαίνει πλήρες ωράριο, πλήρεις υποχρεώσεις, δεδομένες άμισθες υπερωρίες, ποτέ έγκαιρη πληρωμή, καμία κάλυψη για τις ασφαλιστικές εισφορές καθώς δεν υφίσταται πρόσληψη με την κανονική έννοια του όρου, καμία υποχρέωση αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης ή για να το πούμε σωστά, «διακοπής σύμβασης συνεργάτη» και όλα καλά.

Επιπροσθέτως, ο εργοδότης ως «πελάτης» κερδίζει και φορολογικά, καθώς τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών που του κόβει ο υπάλληλος ως «συνεργάτης» για να πληρωθεί, περνιούνται στα έξοδα, εκπίπτει ο ΦΠΑ και μειώνεται ο φόρος εισοδήματος για την επιχείρηση.

Στο ελληνικό μνημονιακό φορολογικό περιβάλλον, το σύστημα αυτό καθίσταται εγκληματικό εις βάρος της νέας γενιάς. Οι μισθοί με μπλοκάκι δε διαφέρουν «ονομαστικά» από το βασικό μισθό των 500-600€, όμως δεν έχουν καμία ποσοτική σχέση με τους μισθούς με κανονική πρόσληψη.

Όταν δουλεύεις με «πρόσληψη μπλοκάκι», υποφέρεις όλες τις μνημονιακές υποχρεώσεις του ελεύθερου επαγγελματία, μαζί με τις υποχρεώσεις του υπαλλήλου, χωρίς κανένα από τα δικαιώματα του τελευταίου!

Πληρώνεις τέλος επιτηδεύματος, ΦΠΑ 24%, φόρο εισοδήματος 26% από το πρώτο Ευρώ με 100% προκαταβολή για την επόμενη χρονιά, πληρώνεις μόνος σου τις ασφαλιστικές εισφορές, δεν έχεις επίδομα άδειας και όποια δώρα έχουν απομείνει στις κανονικές συμβάσεις εργασίας. Με δύο λόγια αυτός που αμείβεται πχ με 600€ ως μισθωτός και αυτός που αμείβεται με 600€ μπλοκάκι, απέχουν έτη φωτός στο τελικό καθαρό κέρδος από την εργασία τους.

Το μπλοκ παροχής υπηρεσιών είναι το σύστημα φορολόγησης του ελεύθερου επαγγελματία. Δε θα έπρεπε με κανέναν τρόπο να σχετίζεται με εξαρτημένη σχέση εργασίας υπαλλήλου πλήρους απασχόλησης, πέραν κάποιων ειδικών περιπτώσεων.

Τί πρέπει να γίνει; Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί αρκετές επιλογές και συνδυασμούς παρεμβάσεων, στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης του εργαζομένου μέσω της υποχρέωσης του εργοδότη να καταβάλλει εισφορές ακόμα και με το σύστημα «μπλοκάκι». Κάποιες επιχειρούνται στον πρόσφατο νόμο. Όμως είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η κατάληξη θα είναι η μετάβαση σε μισθούς 300€.

Ο εργοδότης θα «πληρώνει» τις εισφορές, οι οποίες θα παρακρατούνται από τον ίδιο τον εργαζόμενο με συμφωνία κάτω από το τραπέζι υπό την απειλή απόλυσης ως «διακοπή σύμβασης εξωτερικού συνεργάτη». Η απόλυση γίνεται απλά, συνοπτικά και εντελώς ανέξοδα, χωρίς δικαιώματα ΟΑΕΔ αφού παραμένεις «ελεύθερος επαγγελματίας» και παίρνει σειρά ο επόμενος καλόπιστος άνεργος πτυχιούχος. Σε σπάνιες περιπτώσεις την απόλυση προλαβαίνει η παραίτηση, αν βρεθεί ευκαιρία εργασίας ακόμα και εκτός αντικειμένου σπουδών, αλλά αξιοπρεπής, χωρίς μπλοκάκι και αφαίμαξη.

Για να μην είμαστε άδικοι, οι εργοδότες που ζητάνε μπλοκάκι είναι κι αυτοί ρημαγμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες και υπάγονται στο ίδιο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς με τους μπλοκ-υπαλλήλους τους. Όμως, εξακολουθεί να είναι χυδαίο και παράλογο να νομίζεις ότι προσφέρεις εργασία, όταν προτείνεις σε Μηχανικό, Δικηγόρο ή άλλο νέο επιστήμονα διευρυμένα ωράρια με 500 μπλοκάκι χωρίς ασφαλιστικές εισφορές.

Η μόνη επιλογή εκλογίκευσης είναι η απαγόρευση μόνιμης απασχόλησης σε έναν εργοδότη με μπλοκάκι. Ο εργοδότης εφόσον απασχολεί υπάλληλο, τουλάχιστον για τις περιπτώσεις μόνιμης και πλήρους απασχόλησης να υποχρεούται να τον προσλαμβάνει ως μισθωτό, αναλαμβάνοντας τις εργοδοτικές υποχρεώσεις που προβλέπονται.

Η πρόσληψη με μπλοκάκι είναι πολύ χειρότερη από τη μαύρη εργασία, καθώς στο βωμό μιας κατ’ επίφαση νομιμότητας στραγγίζει τη νέα γενιά. Είναι η κατά τα άλλα νόμιμη επιλογή εργασιακής σχέσης που εν τέλει εξισώνει πλήρως εργοδότη και εργαζόμενο ως ελεύθερους επαγγελματίες, πάντα διωκόμενους  στη μνημονιακή Ελλάδα, με κύριο χαμένο τον εργαζόμενο.

Η ρύθμιση που προβλέπει μειωμένες εισφορές σε όσα μπλοκάκια απασχολούνται σε έως δύο εργοδότες, ουσιαστικά αναγκάζουν τον «ελεύθερο επαγγελματία» να μην μπορεί να κάνει οποιαδήποτε πρόσθετη δουλειά για να μην υπερφορολογηθεί. Άρα γιατί να έχει μπλοκάκι; Ποιο είναι το κίνητρο να κυνηγήσει τη δουλειά πάνω στο αντικείμενό του και να δημιουργήσει;

Αφιερωμένο καλοπροαίρετα στη συνομήλικη Υπουργό Εργασίας, στους Μηχανικούς του Κοινοβουλίου και ιδιαίτερα της Κυβέρνησης, στις Διοικήσεις των Επιμελητηρίων, ιδιαίτερα του Τεχνικού και φυσικά σε όσους εργοδότες απασχολούν νέα παιδιά με σπουδές και όνειρα για 500 με μπλοκάκι χωρίς ασφαλιστικές εισφορές, δεκάωρο και πληρωμή έναντι κάθε 3 μήνες.

Δεν πάμε καθόλου καλά και εδώ…