Ένα Μουσείο για τη Παγκόσμια Ειρήνη

September_17_2001
September_17_2001

Θυμάμαι τη μέρα που…  «πάγωσε ο κόσμος». Ήταν 11 Σεπτεμβρίου 2001, όταν 2 επιβατικά αεροπλάνα έπεφταν διαδοχικά στους Δίδυμους Πύργους, σύμβολα της Νέας Υόρκης, παρασύροντας μαζί τους 3000 ανθρώπους.

Ήταν αυτή ακριβώς η μέρα που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο… για πάντα!

Στο σημείο εκείνο που άλλοτε στέκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι, σύμβολα της πόλης, κατασκευάστηκε σε πρώτη φάση, ένα μνημείο για να τιμήσει τη μνήμη όσων χάθηκαν αλλά και για να θυμίζει στις επόμενες γενεές , τη μέρα που άλλαξε την Αμερική για πάντα.

North_Tower_Fountain_National_September_11_Memorial_&_Museum_(Sept

Χρειάστηκε να περάσουν 13 χρόνια για να ολοκληρωθεί ακόμα ένα σύμβολο για τη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

AFPGetty-529757008

Σήμερα και επίσημα για το κοινό στις 21 Μαΐου θα ανοίξει τις πύλες του το πολυαναμενόμενο , μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου, που κόστισε συνολικά 700 εκατ. Δολάρια.

Προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στους πύργους αλλά και απομεινάρια του ίδιου του κτηρίου θα αποτελούν μέλη της μόνιμης συλλογής. Επιπλέον θα εκτίθενται  και αντικείμενα που βοήθησαν τους «τυχερούς» να διαφύγουν από τα φλεγόμενα κτήρια όπως η αποκαλούμενη «σκάλα των επιζώντων». Στο μουσείο βρίσκεται και η τελευταία κολώνα που αφαιρέθηκε από το «σημείο μηδέν» και σήμερα είναι καλυμμένη από αφίσες , σημειώματα διασωστών και εργατών για όσους ακόμα αγνοούνται.  Συνολικά θα φιλοξενεί 10.000 αντικείμενα αλλά και οπτικοακουστικό υλικό με 1900 αφηγήσεις και βίντεο διάρκειας 500 ωρών.

Ένα μουσείο που κάθε του αντικείμενο έχει τη δική του ιστορία και συγχρόνως αποτελεί κομμάτι μιας από τις πιο θλιβερές μέρες της σύγχρονης ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

1120NYGARD04_J_20101120163859

Ενα μουσείο διαφορετικό, που έχει στόχο να διδάξει, μικρούς και μεγάλους , πόσο σημαντική είναι η Παγκόσμια Ειρήνη.

Δεν θα είναι ένα ακόμα.. μουσείο από τα χιλιάδες που βρίσκονται στις ΗΠΑ. Είναι ένα μουσείο διαφορετικό, που έχει στόχο να διδάξει, μικρούς και μεγάλους , πόσο σημαντική είναι η Παγκόσμια Ειρήνη.