Ένας φανταστικός αγώνας Super Cup

5088296315_372781e9d7_b
5088296315_372781e9d7_b

Το Σάββατο ήταν γιορτή. Μια πολύ σημαντική στιγμή για όλους τους Έλληνες του Σικάγο. Για πρώτη φορά ελληνικές ομάδες πάτησαν το διάσημο στάδιο των Chicago Fire, προκειμένου να δώσουν επίσημο ματς για τους φίλους τους στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Η αλήθεια είναι πως τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν μέσα σε δύο ημέρες και πιθανότατα ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε ο Παναθηναϊκός θα παίξουν με τα μεγάλα τους αστέρια. Οι μισοί μόλις ενσωματώθηκαν από το Μουντιάλ, αλλά τι σημασία έχει. Το ματς είναι ντέρμπι και αυτά μετράνε ελάχιστα όταν οι κόκκινοι αντιμετωπίζουν τους πράσινους.

Ο αγώνας άλλωστε αποτελεί για όλους τους Έλληνες της διασποράς μια γιορτή. Πολλοί ταξίδεψαν ώρες για να μπορέσουν να δώσουν το παρών. Πρώτοι, ξεκίνησαν τέτοιες πρωτοβουλίες οι Ιταλοί, το 1993. Το επανέλαβαν το 2003, όταν για χάρη των ομοεθνών τους έφεραν στο New Jersey τη Juventus και τη Milan που αγωνίστηκαν για το Super Cup. Ή μάλλον για το «Supercoppa», όπως φώναζαν με αμερικανοϊταλική προφορά τα πιτσιρίκια, που πριν το ματς, η μόνη τους επαφή με το ιταλικό πρωτάθλημα ήταν τα στιγμιότυπα του ESPN και οι διαφημίσεις με το χαμένο πέναλτι του Baggio.

Κυριολεκτικά τρεις ημέρες πριν το ματς η περιοχή θύμιζε ιταλική πόλη. Παντού άκουγες ιταλικά και γίνονταν συνεχώς δρώμενα και εκδηλώσεις σε όλη την πόλη. Ο ιταλικός οργανισμός τουρισμού είχε στήσει ολόκληρο περίπτερο προβολής, ενώ τα clubs κυριολεκτικά ξεπούλησαν ότι αναμνηστικό και αν είχαν φέρει. Ξαφνικά στην καρδιά μιας αμερικανικής μεγαλούπολης, οι δύο μεγάλες ομάδες της Ιταλίας απέκτησαν οπαδούς και γέμισαν τα ταμεία τους με μερικές χιλιάδες ευρώ. Αναμνηστικά, διαφημίσεις, τηλεοπτικά ήταν μερικά μόνο από τα οφέλη που εκμεταλεύτηκαν στο έπακρο οι επιτελείς των δύο clubs. Υπολογίζεται μάλιστα πως περισσότεροι από 800.000 Αμερικανοί είδαν ζωντανά το παιχνίδι, κάτι που από μόνο του πολλαπλασιάζει τα κέρδη.

Πρώτοι, ξεκίνησαν τέτοιες πρωτοβουλίες οι Ιταλοί, το 1993. Το επανέλαβαν το 2003, όταν για χάρη των ομοεθνών τους έφεραν στο New Jersey Juventus και Milan

Τώρα όμως ήταν η στιγμή του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού να μπουν στο Toyota Park, όπως λέγεται η έδρα των Fire. Μπροστά σε ένα κοινό που διψούσε για εικόνες από την πατρίδα, 20.000 ομογενείς πλήρωσαν 150 δολλάρια ο καθένας, με τα έσοδα να φτάνουν τα 3 εκατομμύρια, τα οποία μαζί με εκείνα που προσφέρθηκαν από χορηγίες ελληνοαμερικανικών υποτροφιών, θα πάνε στο Ταμείο Υποτροφιών της ΕΠΟ που δημιουργήθηκε για την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων στη χώρα.

Το γήπεδο γέμισε δύο ώρες πριν. Δεν υπήρχαν νεκρές ζώνες και οι οπαδοί κάθονταν δίπλα δίπλα. Αυτοί που κάποτε ανατρίχιαζαν με το Δεληκάρη και το Δομάζο, τώρα ξαναπήραν κασκόλ και χειροκροτούν για το Σαβιόλα και το Μπερκ. Ήταν κυριολεκτικά μια τεράστια ελληνική γιορτή, με το σκορ να είναι απλά μια λεπτομέρεια. Οι ομογενείς γέμισαν από Ελλάδα, οι παίχτες απόλαυσαν μια θερμή φιλοξενία και οι δύο ομάδες προώθησαν το brand τους σε μία νέα, μακρινή αγορά που μέχρι σήμερα δεν είχε ακουστά για το ελληνικό ποδόσφαιρο.-

Αστυνομία; Όχι δεν είχε.

Το μόνο πρόβλημα ήταν η απορία που είχε γεννηθεί σε όλους. «Τόσα χρόνια γιατί δεν το σκέφθηκε κανείς»;