Ένας σύντομος οδηγός για την Συρία, το ISIS και την «ισλαμική τρομοκρατία» σε 8 γρήγορα FAQ

12268634_10153697080564871_518852913_o
12268634_10153697080564871_518852913_o
 1. Τι πρόβλημα υπάρχει στην Συρία; Πώς ξεκίνησε;

Στην Μέση Ανατολή, από τα τέλη του 2010 έως τα μέσα του 2012, έλαβε χώρα η Αραβική Άνοιξη. Ενώ σε άλλες χώρες (Τυνησία, Αίγυπτος, Υεμένη κτλ.) τα αποτελέσματα αυτών των διαμαρτυριών και διαδηλώσεων πέτυχαν με συνέπεια την αλλαγή του πρότερου καθεστώτος ή την παραχώρηση μεταρρυθμίσεων, σε άλλες χώρες (Συρία, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία κτλ.) τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά, με αποτέλεσμα είτε τον εμφύλιο πόλεμο, είτε την κατάπνιξη των διαδηλώσεων. Η Συρία ήταν μια από τις 3 χώρες (Ιράκ και Λιβύη, οι άλλες δύο) στις οποίες ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος.

 1. Γιατί δεν μπορεί να δοθεί λύση στο Συριακό πρόβλημα;

Κυρίως λόγω της μεγάλης πολυμορφίας του θρησκευτικού πληθυσμού της χώρας. Στην Συρία, παρόλο που οι Αλαουίτες αποτελούν μόλις το 12% (74% Σουνίτες και 8% Χριστιανοί, τα άλλα δυο μεγάλα δόγματα) είναι η κυρίαρχη θρησκευτική «κάστα». Όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος, από τη μια πλευρά υπήρχε η καλά οργανωμένη στρατιωτική μηχανή του προέδρου Άσαντ και από την άλλη υπήρχαν οι πολλοί, αλλά ανοργάνωτοι επαναστατικοί πυρήνες.

 1. Ποια είναι τα εμπλεκόμενα μέρη στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας;

Τα εμπλεκόμενα μέρη σε αυτόν τον εμφύλιο πόλεμο είναι:

 • Το καθεστώς Άσαντ. Υποστηρικτές του καθεστώτος του Άσαντ είναι η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες έχουν θέσει veto σε 4 διαφορετικές προτάσεις παρέμβασης στην Συρία, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επίσης, το Ιράν αποτελεί έναν βασικό υποστηρικτή, λόγω θρησκευτικών θεμάτων και στήριξης των Σύριων Σιιτών.
 • Οι επαναστάτες. Οι ΗΠΑ και οι ισχυρές χώρες της ΕΕ, βρήκαν τον σύμμαχό τους στο πλευρό του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού (SNC) του καλύτερα οργανωμένου τμήματος των επαναστατών.
 • Το ISIS. Το ISIS στηρίζεται από τα περισσότερα κράτη της Μέσης Ανατολής (κυρίως την Σαουδική Αραβία), που θέλουν την εφαρμογή ενός θεοκρατικού Σουνίτικου καθεστώτος στην Συρία και στο Ιράκ.
 1. Πως η εμπλοκή του ISIS άλλαξε την κατάσταση στην Συρία;

Το ISIS μέχρι και πριν την εμπλοκή του στον Συριακό εμφύλιο ήταν γνωστό ως ISI (Islamic State of Iraq) γιατί πολεμούσε στο Ιράκ με σκοπό την εγκαθίδρυση ενός θεοκρατικού καθεστώτος εκεί (ειδικά στο Βόρειο Ιράκ). Βλέποντας το χάος που επικρατούσε στην Συρία, εκμεταλλεύτηκε την στήριξη που θα είχε από την πλειοψηφία του Συριακού λαού (όπως είπαμε 74% είναι Σουνίτες) και την ήδη καλή στρατιωτική εκπαίδευση που είχαν τα μέλη του λόγω της εμπλοκής τους στις μάχες του Ιράκ. Έτσι λοιπόν το όνομα του ISI άλλαξε σε ISIS (Islamic State of Iraq and Levant). Αυτή η «είσοδος» ενός τρίτου εμπλεκόμενου μέρους στον πόλεμο, ήταν κάτι που κανένας δεν είχε προβλέψει.

 1. Και οι πρόσφυγες από την Συρία;

Η Συρία είναι μια χώρα περίπου 20 εκατομμυρίων. 6-7 εκατομμύρια υπολογίζεται πως εκτοπίστηκαν, λόγω των εχθροπραξιών, εντός της Συρίας. 4-5 εκατομμύρια υπολογίζεται πως έχουν προσφύγει σε άλλες χώρες στο εξωτερικό (Τουρκία 2 εκ., Ιράκ 250 χιλ., Ιορδανία 600 χιλ. Λίβανος 1,2 εκ. Αίγυπτος 130 χιλ., κοκ). Καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ δεν επαρκούσε και καθώς η κατάσταση στην Συρία δεν φαινόταν να ομαλοποιείται, αυτοί οι πρόσφυγες, αποφάσισαν να έρθουν και βρουν άσυλο στην Ε.Ε.. Το 2014, πάνω από 600.000 Σύριοι πρόσφυγες εισήλθαν στην Ευρώπη και υπολογίζεται πως ακόμη άνω των 350.000 προσφύγων εισήλθαν στην Ευρώπη έως τις αρχές Αυγούστου του 2015.

 1. Μα εάν δεχτούμε όλους του Σύριους πρόσφυγες, δεν υπάρχει κίνδυνος να «εξισλαμιστεί» σιγά-σιγά η Ευρώπη;

Έστω πως η Ευρώπη θα δεχόταν αύριο και τους 4 εκ. Σύριους πρόσφυγες και έστω πως και τα 4 εκ. θα ήταν μουσουλμάνοι, το ποσοστό των μουσουλμάνων στην Ευρώπη θα αυξανόταν κατά 1%. Πιο συγκεκριμένα στην Ε.Ε. υπάρχουν περίπου 20 εκατομμύρια μουσουλμάνοι στα 508 συνολικά εκατομμύρια (3,9%). Μάλιστα οι μισοί από αυτούς είναι Τούρκοι οικονομικοί μετανάστες. Εάν λοιπόν –υποθετικά πάντα – και τα 4 εκ. των Σύριων προσφύγων εισέρχονταν στην Ε.Ε. το ποσοστό αυτό θα αυξανόταν κατά 0,8% (4,7%). Επίσης, έρευνες πάνω στα ποσοστά γονιμότητας δείχνουν πως ενώ οι μουσουλμάνοι μετανάστες πρώτης γενιάς έχουν δείκτη γονιμότητας κατά μέσο όρο 60% παραπάνω από τον ντόπιο πληθυσμό, αυτοί δεύτερης γενιάς έχουν μόλις 17% αύξηση, ενώ αυτοί τρίτης γενιάς έχουν είτε ίσο είτε ακόμα και μικρότερο δείκτη γονιμότητας σε σχέση με τους γηγενής.

 1. Μα το Ισλάμ είναι η βάση για όλες αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Μια θρησκεία που στηρίζεται στον πόλεμο και την εξόντωση των απίστων.

Υπάρχουν 1,8 δισεκατομμύρια μουσουλμάνοι στον κόσμο. Η συντριπτική πλειοψηφία τους συνυπάρχει και προσεύχεται ειρηνικά. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις αποτελούν το 0,0003% του παγκόσμιου πληθυσμού των μουσουλμάνων. Όπως καταλαβαίνουμε δεν μπορούμε να εξισώσουμε όλους τους μουσουλμάνους στην ίδια βάση. Η μεγαλύτερη άλλωστε διαμάχη των μουσουλμάνων βρίσκεται ανάμεσα στους ίδιους τους πιστούς των κλάδων του Ισλάμ: Σουνίτες, Σιίτες, Σούφι, Αχμαντίγια, Ιμπαντί, κοκ. Αν σας φαίνεται περίεργο να αλληλοσκοτώνονται μεταξύ τους οι μουσουλμάνοι για να αποδείξουν ποιος κλάδος είναι πιο ισχυρός, θυμηθείτε πως στους Χριστιανούς πήρε περίπου 700 χρόνια για να σταματήσουν να κάνουν το ίδιο. Τέλος, ο Βουδισμός, ο οποίος θεωρείται ίσως η πιο ειρηνική θρησκεία (διαβάστε το Ευγενές Οκτάπτυχο Μονοπάτι και θα καταλάβετε), ευθύνεται για τη βίαιη σφαγή εκατοντάδων μουσουλμάνων και την εκτόπιση κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων στην Βιρμανία. Μια θρησκεία είναι τρομακτική, όποια και αν είναι, όσο στηρίζεται στην άγνοια, την έλλειψη εκπαίδευσης και στην συστηματική παραπληροφόρηση.

 1. Δεν είναι όμως άκρως ειρωνικό να ταυτιζόμαστε και να δείχνουμε την συμπαράστασή μας στους Γάλλους ενώ σε άλλες περιοχές του κόσμου σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση χάνουν την ζωή τους αθώοι άνθρωποι από τρομοκρατικές ενέργειες;

Έρευνες έχουν δείξει πως τείνουμε να ταυτιζόμαστε περισσότερο με ανθρώπους και καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που ζούμε εμείς. Κοινώς, με κοινωνίες των οποίων η καθημερινότητα πλησιάζει την δική μας. Είναι απολύτως λογικό να νιώθουμε το τρομοκρατικό χτύπημα του Παρισιού πιο «έντονα» απ’ ότι αυτό που έγινε στις 12 Νοεμβρίου στην Βηρυτό και κόστισε την ζωή σε 43 άτομα, γιατί στο Παρίσι χτυπήθηκε μια κοινωνία με ταυτόσημα χαρακτηριστικά της δικής μας. Αυτός ήταν ακριβώς και ο λόγος για τον οποίο έγινε αυτή η επίθεση (για να χτυπηθεί ο δυτικός τρόπος ζωής). Επίσης, δυστυχώς, η αλήθεια είναι πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Αραβικές/Μουσουλμανικές χώρες είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και η πληροφόρησή συχνά είναι επιφανειακή. Από τα 363 καταγεγραμμένα τρομοκρατικά χτυπήματα μέσα στο 2015 (τα 272 είχαν να κάνουν με θρησκευτικές διαμάχες), μόλις 17 αφορούν χώρες του δυτικού κόσμου και μόλις 7 είχαν να κάνουν με θρησκευτικά τρομοκρατικά χτυπήματα (τα 5 ήταν στην Γαλλία). H ISIS έχει αναλάβει την ευθύνη για 64 από αυτά ενώ το «αφρικάνικο» παρακλάδι της, η Boko Haram ευθύνεται για 49. Στην Νιγηρία έχουν γίνει 32 επιθέσεις, στην Αίγυπτο 17, στο Ιράκ 29, στο Πακιστάν 22, κοκ. Ακόμη και η τεράστια σφαγή της Μπάγκα στην Νιγηρία, έχει ξεχαστεί από τον δυτικό κόσμο. Εκεί, από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, η Boko Haram έσβησε στην κυριολεξία από τον χάρτη 16 χωριά της περιοχής και εξόντωσε με φρικτό τρόπο πάνω από 2.000 ανθρώπους. Και έχει ξεχαστεί γιατί συνέβη την ίδια χρονική περίοδο με την επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo και γιατί ακόμη και ο Νιγηριανός τύπος (ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση) είτε δεν είχε αντιληφθεί τι έλαβε χώρα στην Μπάγκα, είτε προσπάθησε να «θάψει» το γεγονός μέχρι να δημοσιοποιήσει την συνολική έκταση της επίθεσης το BBC, δυο μέρες αργότερα.