Η ανάπτυξη θα έρθει από τα πρώην βασιλικά ανάκτορα

Τατόι 1
Τατόι 1

Κάπου στα βόρεια της Αττικής, στη νοτιοδυτική πλευρά της Πάρνηθας , στα όρια του αρχαίου δήμου της Δεκέλειας, βρίσκεται το Τατόι. Τα κτήματα της  τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας που αγοράστηκαν από τον Γεώργιο Α’ για να διαμορφώσει τη θερινή του κατοικία τα οποία καταλαμβάνουν μια έκταση 42.000 στρεμμάτων δάσους.

Για πολλά χρόνια το κτήμα του Τατοΐου γνώρισε μεγάλη ακμή.

Από την ανέγερση της βασιλικής κατοικίας το 1874, σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ , ως την ανοικοδόμηση πλήθους άλλων βοηθητικών κτισμάτων όπως  τα μαγειρεία, το κτήριο του προσωπικού, το θερμοκήπιο, το οινοποιείο, οι ξενώνες, οι στάβλοι, το βουτυροκομείο, το βασιλικό κοιμητήριο και πολλά ακόμα, το κτήμα γνώρισε μέρες δόξας αφού φιλοξένησε βασιλείς, πρίγκιπες και πολιτικές προσωπικότητες της εποχής.

Από τη δολοφονία του Γεωργίου Α’ ως την απομάκρυνση του Βασιλιά Κωνσταντίνου από τη χώρα, το θάνατο του νεαρού βασιλιά Αλέξανδρου αλλά και την τελική απομάκρυνση του τελευταίου βασιλιά της δυναστείας, το 1967  το κτήμα  έγινε μάρτυρας πλήθος πολιτικών γεγονότων μιας ταραχώδους εποχής για την Ελλάδας αλλά χάρισε και ξέγνοιαστες στιγμές στους κατοίκους του.

Κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας αλλά και σημαντικός πνεύμονας πρασίνου και χώρος αναψυχής στην Αττική

Από τον Αλέξανδρο Καντακουζηνό και  την οικογένεια Σούτσου ως το ελληνικό δημόσιο το 1993, το Τατόι «άλλαξε» πολλά χέρια. Σήμερα το κτήμα έχει υποστεί πολλές λεηλασίες, φθορές από το χρόνο αλλά και από ανθρώπινο χέρι, πυρκαγιές και πλημύρες. Αν και τα κτήρια του έχουν  λεηλατηθεί και το κτήμα έχει αφεθεί στη μοίρα του συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης Αθηναίων που απολαμβάνουν τη βόλτα τους στους χώρους του.

Κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας αλλά και σημαντικός  πνεύμονας  πρασίνου και χώρος αναψυχής στην Αττική,  που τόσο υποφέρει από την έλλειψη τέτοιων χώρων, είναι κρίμα να αφήνεται στη μοίρα του και να παρακμάζει μέρα με τη μέρα. Οι χώροι του θα μπορούσαν να συντηρηθούν και να επαναλειτουργήσουν με σκοπό  την ανάδειξη τόσο του φυσικού περιβάλλοντος όσο και της ιστορίας του τόπου και του κτήματος με τη μετατροπή κτηρίων σε μουσεία αφιερωμένα στο σκοπό αυτό.

Βλέποντας αντίστοιχα παραδείγματα εκμετάλλευσης πρώην βασιλικών εκτάσεων και κτηρίων από άλλα κράτη είναι σίγουρο ότι τα βασιλικά κτήματα της Δεκέλειας μπορούν να αποτελέσουν τουριστικό προορισμό με στοιχεία αγροτουρισμού με την επαναλειτουργία των μονάδων παραγωγής κρασιού, λαδιού και βουτύρου αλλά  και ως χώρος που οι Αθηναίοι, μικροί και μεγάλοι,  θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν κοντά στη φύση και στα ζώα.

Σε μια χώρα που ο τουρισμός είναι η «βαριά βιομηχανία» σε συνδυασμό με την πλούσια αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, το κτήμα Τατοΐου αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα προβολής και μελέτης της Ελληνικής παράδοσης, ιστορίας  και λαογραφίας του τόπου. Ευχή όλων μέσα στα επόμενα χρόνια να αξιοποιηθούν και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις του που θα το  μετατρέψουν σε σημαντικό χώρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας για τον τόπο.