Η μουσική ως μέσο έκφρασης συναισθημάτων

© flickr: Ewic-Sai© flickr: Ewic-Sai

Η μουσική χρονολογεί και εξελίσσει την ιστορία της ως παράλληλη μ’ εκείνη της Γλώσσας, κατ’ ουσίαν ως παράλληλη με την ανθρώπινη εξέλιξη. Καθώς ο έναρθρος λόγος ως ηχητικό μέσο δεν δύναται να αποδώσει το φάσμα των αποχρώσεων των κειμενικών, προσωπικών ανθρώπινων σκέψεων και συναισθημάτων ο άνθρωπος ανέπτυξε ένα νέο ηχητικό μέσο έκφρασης: τον Μουσικό Λόγο. Καθώς η Γλώσσα χρησιμοποιείται στην έκφραση παραστάσεων και εννοιών, στην ονομασία των πραγμάτων, έτσι, και η Μουσική, αποδεικνύεται ως απαραίτητη ανάγκη της ζωής στη διερμηνεία της ανθρώπινης ύπαρξη στο σύνολο των εκφάνσεών της.

Η σχέση του ανθρώπου με την μουσική επιβεβαιώνεται μέσα από ένα πλήθος καταγεγραμμένων μουσικών συνθέσεων που εκφράζουν τα συναισθήματά του μέσα από τα βιώματα της ζωής του. Έχουν γραφτεί τραγούδια που εκφράζουν τη χαρά, τη λύπη, τη γέννηση, τον θάνατο, τον έρωτα, τον χωρισμό, την ηλικία, την πολιτική κλπ. Η τέρψη αυτή που εξάγει ο ακροατής από το μουσικό έργο εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τον μουσικό και ευρύτερο καλλιτεχνικό πολιτισμό της ιδιαίτερης καταγωγής και διαμονής του καθώς και από τα μουσικά ύφη και είδη με τα οποία είναι προσωπικά εξοικειωμένος.

Η μουσική που ακούμε είναι αλληλένδετη με την γενιά που μεγαλώνουμε και τα συμβάντα που στιγματίζουν την ζωή μας.

Η ψυχολογία μας αντικατοπτρίζεται μέσα από την μουσική πολλές φορές με τρόπο που ούτε εμείς οι ίδιοι μπορούμε να αντιληφθούμε. Έτσι πολλές φορές που έχουμε διάθεση για γυμναστική επιλέγουμε να πάρουμε μαζί μας ένα mp3, να φορέσουμε ακουστικά και να βάλουμε κάτι με γρήγορο ρυθμό. Αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι διότι ο γρήγορος ρυθμός μας δίνει ένταση στην εξάσκηση μας ενώ όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε βάζουμε κάτι με πιο ήρεμο ρυθμό το οποίο μπορεί να μας προσφέρει χαλάρωση και ξεκούραση στον εγκέφαλο η οποία οδηγεί στην αποφόρτιση μετά από μια δύσκολη μέρα.

Στην Ελλάδα η λέξη μουσικοθεραπεία ίσως μας είναι παντελώς άγνωστη. Στο εξωτερικό όμως και συγκεκριμένα στην Αμερική και στη Μεγάλη Βρετανία ο όρος μουσικοθεραπεία είναι γνωστός εδώ και πολλές δεκαετίες μιας και θεωρείται μια πάρα πολύ επιτυχημένη θεραπεία στο τρόπο επικοινωνίας και έκφρασης στους ανθρώπους εκείνους που η λεκτική επικοινωνία είναι ανεπαρκής ή αδύνατη ως μέσο έκφρασης. Η Σύγχρονη Μουσικοθεραπεία αποτελείται από πολλά μοντέλα και μεθόδους, όπου η μουσική χρησιμοποιείται στη θεραπευτική διαδικασία. Οι αρχές της μουσικοθεραπείας είναι μάλλον κοντά σε εκείνες της ψυχοθεραπείας. Ωστόσο, η μουσικοθεραπεία, δίνει έμφαση στις μουσικές εμπειρίες ως εργαλείο της αυτοέκφρασης και επικοινωνίας. Διάφορες ψυχολογικές θεωρίες επηρεάζουν την εργασία και θεραπευτική προσέγγιση στους κλινικούς μουσικοθεραπευτές, με την ψυχοδυναμική προσέγγιση ίσως την πιο κοινή.