Κεντρικές Τράπεζες – Κάν΄το όπως η IRON BANK

Κι ενώ ο George R.R. Martin επιδίδεται στην ολοκλήρωση του μεγαλουργήματος του και οι απανταχού αναγνώστες και τηλεθεατές αναμένουν με αγωνία την εξέλιξη του δράματος, ένας ολόκληρος οικονομικός κόσμος σκιαγραφείται.

Καθώς οι μάχες για το στέμμα μαίνονται ο ρόλος της IRON BANK ως άλλης Κεντρικής Τράπεζας αποδεικνύεται καθοριστικός για την επέλαση του Stannis Baratheon. Παρατηρείται, ότι στον κόσμο της δολοπλοκίας και της συνωμοσίας με αποκλειστικό σκοπό τη νομή της εξουσίας, ο θεσμός που καθορίζει για άλλη μια φορά το παιχνίδι είναι οι τράπεζες.

Ένα κράτος, ή μια οικονομική μονάδα που δεν δίνει ΟΡΑΜΑ, δεν μπορεί να προχωρήσει

Συγκεκριμένα η Κεντρική Τράπεζα του φανταστικού αυτού κόσμου. Η IronBank συζητά την πρόταση χρηματοδότησης του Stannis Baratheon και αρχικά την απορρίπτει. Γιατί; Ο στρατός και ο στόλος του δεν είναι επαρκής για να κυριαρχήσει. Η Τράπεζα ορθολογικά σκεπτόμενη δεν βλέπει ευκαιρία στο εγχείρημα του πολεμοχαρούς φίλου μας. Δεν αποτιμά σε σημαντική αξία τους παραγωγικούς του συντελεστές με αποτέλεσμα να απορρίπτει την πρόταση για χρηματοδότηση ενός πολέμου. Επιστρέφοντας στον πραγματικό κόσμο που δεν έχει μεγάλες διαφορές από τη σειρά, καταλαβαίνουμε γιατί μια τράπεζα και πόσο μάλλον η ECB και το IMF μέσω της World Bank αρνούνται να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα δεν έχει να προτείνει ένα συγκεκριμένο και σαφές παραγωγικό μοντέλο.

Ένα κράτος, ή μια οικονομική μονάδα που δεν δίνει ΟΡΑΜΑ, δεν μπορεί να προχωρήσει. Δεν μπορεί καν να επιχειρήσει οποιαδήποτε ανάπτυξη. Οι θεωρίες περί ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας παραμένουν θεωρίες όσο το σύνολο από το οποίο προβάλλονται δεν μπορεί να πείσει ότι έχει ένα ρεαλιστικό πλάνο αλλά και τους απαραίτητους πόρους για να το πετύχει.

Στη δεύτερη φάση του αιτήματος του Stannis, το δεξί του χέρι, ένας αναλφάβητος ναυτικός πετυχαίνει να πείσει και να λάβει μια γενναία χρηματοδότηση για τον ηγέτη του. Γιατί; Πολύ απλά, έδωσε ένα πλαίσιο, ανέπτυξε ένα όραμα το οποίο έχει πιθανότητα να πετύχει. Επικαλέστηκε την συνέπεια του ηγέτη του και τα μειονεκτήματα των αντιπάλων. Δημιούργησε το λεγόμενο ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΌ ΠΛΕΟΝΈΚΤΗΜΑ.

Είναι βασική ευθύνη των Ελλήνων να αναδείξουν την συνέπεια τους και να προτείνουν ένα μεγαλειώδες όραμα

Στη φάση που βρίσκεται η Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη οικονομική οντότητα, απαιτείται το συγκριτικό πλεονέκτημα. Να αποδείξουμε στους χρηματοδότες και κυρίως στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι το δικό μας όραμα δεν είναι συμπληρωματικό των άλλων. Δεν είναι κατώτερο, αλλά είναι σαφώς ανταγωνιστικό, ολοκληρωμένο και είναι ο μονόδρομος για την γενικότερη οικονομική ισορροπία και ανάπτυξη.

Τα κούφια λόγια για παραγωγική ανασυγκρότηση, επιχειρηματικότητα των νέων, το μόνο που δημιουργούν είναι στρατιές υποψηφίων δημοσίων υπαλλήλων. Είναι βασική ευθύνη των Ελλήνων να αναδείξουν την συνέπεια τους και να προτείνουν ένα μεγαλειώδες όραμα. Με αυτόν τον τρόπο θα αναγκαστεί η ECB να αντιδράσει όπως η IronBank. Να χρηματοδοτήσει το όραμα χωρίς δεύτερη σκέψη.