Κράτος ανίκατε μάχαν

3034494-poster-p-1-4-lessons-in-entrepreneurship-i-learned-from-working-so-called-dead-e
3034494-poster-p-1-4-lessons-in-entrepreneurship-i-learned-from-working-so-called-dead-e

Το κράτος είναι ο οργανισμός ή η διοικητική δομή που επιβλέπει όλους τους τομείς δραστηριότητας σε μία επικράτεια. Είναι η αρχή των αρχών, ορίζει και διοικεί τους πάντες μέσα σε αυτό. Ένας από τους τομείς ελέγχου είναι η οικονομία, την οποία το κράτος ελέγχει μέσω της φορολογίας(Υπουργείο Οικονομικών) και την ανάπτυξης(Υπουργείο Ανάπτυξης ή Οικονομίας). Ο πανίσχυρος θεσμός του κράτους διευθύνει τον τρόπο που θα κινηθεί η οικονομία, είτε βάζοντας πλαίσιο στις επιχειρήσεις είτε ελέγχοντας το 100% της οικονομίας(σε κομμουνιστικά καθεστώτα).

Η έννοια της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα περιορίζεται στο πώς θα προκύψει κέδρος με την μικρότερη δυνατή ανάμιξη του κράτους.

Εστιάζοντας στην Ελλάδα, διαπιστώνουμε ότι η κρατική διοίκηση δεν δίνει περιθώριο στους επιχειρηματίες να επιλέξουν, να επενδύσουν και να αποτύχουν ή να πετύχουν το σκοπό τους. Η έννοια της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα περιορίζεται στο πώς θα προκύψει κέδρος με την μικρότερη δυνατή ανάμιξη του κράτους. Κάθε επιχειρηματίας, έχει να αντιμετωπίσει ένα γραφειοκρατικό τέρας που του τρώει το υγιές κομμάτι της δουλειάς του. Σε κάθε βήμα, το κράτος δεν είναι ο συμπαραστάτης της ανάπτυξης. Περιμένει με κάθε τρόπο να αποτύχεις. Αν παρά τα εμπόδια πετυχαίνεις, τότε θα έρθει να καθίσει μαζί σου στο τραπέζι της κερδοφορίας. Θα ζητήσει το μεγαλύτερο κομμάτι των κερδών σου, απλά γιατί υπάρχει.

Η χρηματοδότηση του κράτους μέσα από τους φόρους, αντί να δίνει στον επιχειρηματία, ασφάλεια, ποιότητα, υποδομές του στερεί την ελευθερία

Α ναι, σου παρέχει υποδομές, δημόσια υγεία, παιδεία και ασφάλεια, άρα πρέπει να πληρώνεται. Οφείλει ο επιχειρηματίας να χρηματοδοτεί όλες αυτές τις κρατικές παροχές ώστε να είναι θωρακισμένος και να μπορεί να κάνει τη δουλειά του ελεύθερος. Εδώ ακριβώς αρχίζουν τα προβλήματα. Η χρηματοδότηση του κράτους μέσα από τους φόρους, αντί να δίνει στον επιχειρηματία, ασφάλεια, ποιότητα, υποδομές του στερεί την ελευθερία. Του περιορίζει την έννοια της επιχειρηματικότητας με το πρόσχημα της ασφάλειας και των υποδομών παιδείας και υγείας. Το χειρότερο όμως, ο περιορισμός της επιχειρηματικής ελευθερίας είναι η γενεσιουργός αιτία της  μη ανταγωνιστικότητας. Έτσι γρήγορα, έρχεται η παρακμή, η ύφεση και κανένας δεν ξέρει ποιος πραγματικά φταίει και ποιος χρωστάει σε ποιόν.

Μνημονεύοντας, τον πολιτικό και συγγραφέα Benjamin Constant(http://en.wikipedia.org/wiki/Benjamin_Constant), ο οποίος αναφέρει: «Κάθε φορά που το κράτος επιχειρεί να διαχειριστεί τις υποθέσεις μας, το κόστος είναι μεγαλύτερο και το αποτελέσματα χειρότερα απ’ότι αν τις διαχειριζόμασταν εμείς οι ίδιοι». Καταλαβαίνουμε ότι το κράτος πρέπει να είναι παρών για να εγγυάται συνθήκες ποιότητας και όχι για να διαχειρίζεται καταστάσεις, που ο ιδιωτικός τομέας τα καταφέρνει καλύτερα.