Μαζί σου Μάκη Γιακουμάτε

giakoumatos
giakoumatos

Επέλεξα να σχολιάσω τον ανασχηματισμό αλλά με μία χρονική απόσταση ασφαλείας, κρίνοντας σκόπιμο να έχει κάτσει η σκόνη που σηκώθηκε από τα σχόλια που ακούστηκαν, τα καρφιά που εκτοξεύθηκαν εκατέρωθεν και όσα τέλος πάντων δημιουργεί η περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Ομολογώ ότι θα μπορούσα να σχολιάσω πάρα πολλά (Ντινόπουλος, Χαρδούβελης κ.ά.) ωστόσο την προσοχή μου τράβηξε ένα και μόνο πρόσωπο. Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ως νέος υφυπουργός Ανάπτυξης.

«έλεος, μπήκε ο Γιακουμάτος στην κυβέρνηση»

Το όνομά του ακούστηκε εκτός από τα χείλη της Σοφίας Βούλτεψη, σχεδόν από το στόμα όλων των Ελλήνων, με τη μόνιμη επωδό να είναι «έλεος, μπήκε ο Γιακουμάτος στην κυβέρνηση».

Εκτός από την αντίδραση στην άποψη των πολλών, που είναι στη φύση μου, σκεπτόμενος μέσα σε αυτές τις μέρες την απόφαση του πρωθυπουργού κατέληξα στο εξής συμπέρασμα. Ναι, ο Γιακουμάτος στην κυβέρνηση.

Και εξηγώ.

Ο Μάκης Γιακουμάτος, έρχεται να αντικαταστήσει τον Θανάση Σκορδά. Ο προκάτοχός του είναι κάτι σαν τεχνοκράτης. Ναι μεν άνθρωπος της αγοράς αφού στο βιογραφικό του έχει καταγράψει τα ένσημά του από την αγορά, κυρίως στον χώρο της ασφάλισης, κρατικοδίαιτος δε, αφού από το 2004 και μετά έβγαζε το ψωμάκι του στην πάντα φιλόξενη αγκαλιά του κράτους ενώ ακόμα και μετά την ήττα της ΝΔ το 2009, «βολεύτηκε» ως διευθυντής στο κόμμα της ΝΔ.

Ο Γιακουμάτος από την άλλη είναι επαγγελματίας πολιτικός. Ξεκάθαρα. Και για όποιον πει ότι είναι γιατρός, τον προκαλώ να μου βρει τον τελευταίο ασθενή που εξέτασε, έστω και από ανάγκη. Ανήκει στην λεγόμενη λαϊκή πτέρυγα της ΝΔ, περίπου στα όρια της λαϊκιστικής, με το alter ego του, τον Γιάννη Μανώλη να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Πολιτικής πάντα.

Οι αρμοδιότητες που έχει η συγκεκριμένη θέση είναι των Γενικών Γραμματειών Βιομηχανίας, Εμπορίου και Καταναλωτή. Με απλά, πολύ απλά, λόγια οι τιμές που συναντά ο καθένας από εμάς στο λιανικό εμπόριο, στις λαϊκές αγορές. Αν όλα αυτά συνυπολογιστούν, έχουμε μία εκ βάθρων αλλαγή μοντέλου. Ένα επαγγελματίας πολιτικός, να δεχθώ το λαϊκιστής πριν το πολιτικός, μπαίνει στη θέση ενός –περίπου- τεχνοκράτη.

Ο Θανάσης Σκορδάς μέχρι και την ημέρα πριν τον ανασχηματισμό θεωρούταν ένας επιτυχημένος υφυπουργός, σε σημείο μάλιστα να ακούγεται το όνομά του και για τη θέση του γενικού γραμματέα Εσόδων. Οπότε ο Μάκης Γιακουμάτος θα πρέπει να έχει το νου του να μην ανέβουν οι τιμές. Αν πέσουν κιόλας θα θεωρηθεί ακόμα πιο επιτυχημένος από τον προκάτοχό του.

Η λαϊκή πτέρυγα της ΝΔ καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα σε ένα τέτοιο υπουργείο από τους εξωκοινοβουλευτικούς τεχνοκράτες

Και στις δύο περιπτώσεις το σίγουρο είναι ότι θα βρεθεί στους διαδρόμους των super market και στους πάγκους των λαϊκών. Είναι και στις αρμοδιότητές του και στην ιδιοσυγκρασία του. Σε περίπτωση μάλιστα που έχουν πέσει οι τιμές στα βασικά είδη η κυβέρνηση θα έχει και μία κινούμενη διαφήμιση στους δρόμους, σίγουρα πιο επιτυχημένη από τον –ομολογουμένως- αντιεπικοινωνιακό, Θανάση Σκορδά. Αν έχουν μείνει στα ίδια επίπεδα θα προσπαθεί να υπερασπιστεί το έργο του υπουργείου σε ένα κοινό που οι περισσότεροι πολιτικοί όχι μόνο δεν μιλάνε αλλά φοβούνται να κοιτάξουν.  Win-Win για την κυβέρνηση και τους πολίτες.

Η αξιοποίηση του Γεράσιμου Γιακουμάτου δημιουργεί ακόμα ένα κίνητρο. Η λαϊκή πτέρυγα της ΝΔ καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα σε ένα τέτοιο υπουργείο από τους εξωκοινοβουλευτικούς τεχνοκράτες, που δεν έχουν πολιτικό κόστος.

Σε περίπτωση πάλι που ο Μάκης Γιακουμάτος δεν τα καταφέρει και οι τιμές πάρουν την ανιούσα, ο Αντώνης Σαμαράς τον αντικαθιστά με συνοπτικές διαδικασίες επιστρέφει στο προηγούμενο μοντέλο και το παραμύθι της λαϊκής δεξιάς που δεν κυβερνάει –κάτι σαν την Αριστερά και αυτή- λαμβάνει τέλος. Άδοξο

 

ΥΓ 1: Τον Γεράσιμο Γιακουμάτο, τουλάχιστον, ο λαός, στην τελευταία ευκαιρία που είχε, τον ψήφισε. Την Άντζελα Γκερέκου που την «μαύρισε» γιατί να την ανεχόμαστε στην κυβέρνηση;

ΥΓ 2: Για να μην παρεξηγηθώ δύο διευκρινίσεις. α) Δεν ψήφισα ποτέ τον Γιακουμάτο β) Είμαι φιλελεύθερος