Μεγάλη Αλβανία όπως λέμε Μεγάλη Ελλάδα;

© flickr: All rights reserved by Jonathan Ablitt© flickr: All rights reserved by Jonathan Ablitt

Με αφορμή το χτεσινό γεγονός όπου διαδραματίστηκε στο Βελιγράδι αποφάσισα να θέσω κάποια περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με αυτό.

Αν και καταλαμβάνει την 1η θέση στη θεματολογία των Μ.Μ.Ε. ξανακάνω μια σύντομη ανασκόπηση. Στο χθεσινό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας, απροειδοποίητα εμφανίστηκε ένα τηλεχειριζόμενο  ελικοπτεράκι, στο οποίο πάνω ήταν κρεμασμένη μια σημαία, η οποία αντιπροσωπεύει την εθνικιστική μερίδα των Αλβανών και στην οποία παρουσιάζεται η Αλβανία ως Μεγάλη-Αλβανία. Η Μεγάλη Αλβανία περιλαμβάνει την Αλβανία όπως είναι παγκοίνως γνωστή σήμερα και επιπλέον τη Σερβία, την Ήπειρο αλλά και την Κέρκυρα.

Στο άκουσμα της Μεγάλης Αλβανίας μου ήρθε στο μυαλό η Μεγάλη-Ελλάδα. Βέβαια ευθύς αμέσως κατηγόρησα τον εαυτό μου πως λανθασμένα έκανα αυτή τη σύγκριση καθώς η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας υποστηρίζεται από εθνικιστές Αλβανούς ενώ αυτή της Μεγάλης Ελλάδας υποστηρίχτηκε από ηγέτες (βλ. Κωλέττη και αργότερα Βενιζέλο), οραματιστές και λυτρωτές του σακατεμένου τότε ελληνικού έθνους. Τουλάχιστον αυτά θυμάμαι να μας λένε από το δημοτικό έως και το λύκειο.

Μήπως όμως κάνανε λάθος?

Λες να ήταν τελικά ο Ελευθέριος Βενιζέλος με την καθόλα σημασία της έννοιας εθνικιστής και το κίνημα που συνόδευσε την Μεγάλη Ιδέα ένα ενσυνείδητα εθνικιστικό κίνημα?

Παρακάμπτοντας αυτό το ερώτημα, πρόσφατα εντυπωσιάστηκα στο άκουσμα ότι η Μεγάλη Ιδέα υποστηρίζεται ακόμα από μερίδα του πληθυσμού μας. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα στο κατά πως γίνεται κάποιος να επιθυμεί η πανίσχυρη και Μεγάλη-Ελλάδα του σήμερα, με τα «υπέρ σύγχρονα» στρατεύματά της, να επιτεθεί, η έστω σε διπλωματικό επίπεδο, να διεκδικήσει περιοχές προσαρτημένες στην «μικρή» Τουρκία. Η πραγματικότητα ορίζει την Ελλάδα ως το μικρό μαθητούδι που κατάματα κοιτά την δασκάλα και προσεύχεται.

Δύο τα τινά λοιπόν. Με αφορμή το γεγονός ότι η κοινή γνώμη χρησιμοποιεί δύο διαφορετικές έννοιες για να περιγράψει την ίδια κατάσταση προτείνω να επανεξετάσουμε κάποιες ιερής μορφής έννοιες και καταστάσεις που σημάδεψαν την ιστορία της Ελλάδας και να επαναπροσδιορίσουμε την θέση της Ελλάδας του σήμερα.