Μετριότητα: Η νέα αρετή

© flickr: cshym74© flickr: cshym74

Είμαι σίγουρος ότι ο παραπάνω τίτλος βρίσκει αντίθετους τους περισσότερους, αν όχι όλους τους αναγνώστες του παρόντος άρθρου. Έχουμε μάθει άλλωστε από τα παιδικά μας χρόνια, από τους γονείς μας, από την ιστορία των ένδοξων προγόνων μας ότι η αριστεία είναι αρετή. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ο άνθρωπος αγωνίζεται να ξεφύγει από τη μετριότητα, να ανελιχθεί και να αξιοποιήσει τις έμφυτες δυνατότητές του. Ο μηχανισμός αυτός της αριστείας άλλωστε δεν είναι ανθρώπινη επινόηση, καθώς συνιστά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ίδια η φύση. Μέσω της φυσικής επιλογής όπως μας έχει διδάξει η εξελικτική βιολογία οι οργανισμοί με τις πιο “επιτυχημένες” μεταλλάξεις ήταν αυτοί που μπορούσαν ευκολότερα να προσαρμοστούν στο περιβάλλον τους και να τις μεταβιβάσουν συνεπώς στην επόμενη γενιά μέσω της αναπαραγωγής.

Μπορούμε να πούμε λοιπόν με βεβαιότητα ότι ο μηχανισμός της αριστείας έχει κυριολεκτικά σμιλεύσει το σύγχρονο άνθρωπο στην πάροδο χιλιάδων χρόνων.

Θα περίμενε συμπερασματικά κανείς ότι η αρετή της αριστείας είναι υψίστης και αδιαμφισβήτητης σημασίας. Η κυβέρνηση όμως είναι εδώ για να μας εκπλήξει για ακόμα μια φορά. Ο Σύριζα, αυτό το εναλλακτικό όπως αυτοπροσδιορίζεται κόμμα, διαφωνεί προβάλλοντας σαν σύγχρονη αρετή τη στασιμότητα και τη μετριότητα, πράγμα που έχει καταστήσει άλλωστε σαφές σε μόλις σαράντα ημέρες διακυβέρνησης. Η αρχή έγινε με δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του η αριστεία μοιάζει με ρετσινιά καθώς εάν αριστεύσεις είσαι αναγκασμένος να είσαι αντάξιος αυτής της έννοιας διαρκώς, ενώ αν αποτύχεις σε κυνηγάει η δυστυχία της αποτυχίας. Σε ποιο σύγχρονο δυτικό κράτος θεωρείτε πως θα χαρακτήριζε υπουργός Παιδείας την αριστεία ως ρετσινιά; Ως κάποιο ανεπιθύμητο κουσούρι που πρέπει ο άνθρωπος να αποτινάξει από πάνω του; Θα περίμενε κάποιος ότι η παραπάνω δήλωση είναι ατυχής και ίσως αποτελεί προσωπική άποψη του κυρίου Μπαλτά. Έρχεται λοιπόν ο Σύριζα λίγες μέρες μετά για να επιβεβαιώσει ότι η μετριότητα και η στασιμότητα είναι πράγματι αρετή για τους ίδιους, αρετή που μάλιστα ανταμείβεται!

Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση εξήγγειλε μισθολογικές αυξήσεις για τους εργαζομένους της ΔΕΗ, αυξήσεις που κρίνονται σκανδαλώδεις και απόρροια συνδιαλλαγής με τη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ. Ένα από τα τρία νέα επιδόματα λοιπόν που καθιερώθηκαν με την υπογραφή της νέας τριετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ονομάζεται επίδομα παραμονής και είναι το πλέον προκλητικό. Το επίδομα αυτό λοιπόν λαμβάνουν οι εργαζόμενοι που έμειναν στάσιμοι (μισθολογικά) λόγω ανικανότητας ή έλλειψης προσόντων. Σε μια οικονομία που υποφέρει από έλλειψη ανταγωνιστικότητας και κινήτρων για καλύτερη απόδοση επεμβαίνει ο Σύριζα για να “επιδοτήσει” τους εργαζομένους που έχουν πιστοποιηθεί από τη ΔΕΗ ως ανεπαρκείς, στάσιμοι, μέτριοι.

Η αριστεία δεν είναι ρετσινιά κύριοι της κυβέρνησης.

Ο σημερινός κόσμος, τα σύγχρονα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα, τα μνημεία πολιτισμού είναι έργα ανθρώπων που διαχρονικά πάλευαν για το βέλτιστο.

Η επιβράβευση της μετριότητας αποτελεί αντικίνητρο για την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και θα επιτείνει το οικονομικό τέλμα. Οι αιτίες κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης, κυρίως η έλλειψη ανταγωνιστικότητας μέσω της εξίσωσης προς τα κάτω των πολιτών της, θα έπρεπε να προβληματίσουν τους κυβερνώντες.

Είναι βέβαιο ότι η ελληνική κοινωνία δε θα ανεχθεί πρακτικές που προάγουν τη μετριότητα και ευνοούν τους μέτριους εις βάρος των αρίστων. Ο σύγχρονος Έλληνας θα παραμείνει πιστός στις αρχές και αξίες που κληρονόμησε από τους αρχαίους του προγόνους, οι οποίοι ανέδειξαν την αριστεία σε μέγιστο ιδεώδες. Η μετριότητα λοιπόν θα παραμείνει ως αρετή μονάχα για την κυβέρνηση και τα στελέχη της.