Μην παρεξηγείτε την Κυρία…

pittaki2
pittaki2

Όχι,δεν καταλάβατε καλά,δεν μιλάω για τη δασκάλα σας στο δημοτικό που σας βαθμολόγησε άδικα,ούτε για τη μαντάμ με το όχημα-λεωφορείο που λίγο έλειψε να σας κάνει χαλκομανία στην Κηφισίας. Στην Αθήνα αναφέρομαι και σε εμάς,που ο καθένας για τους λόγους του,μείναμε ‘κολλημένοι’ μαζί της καλοκαιριάτικα. Να με συγχωρέσει η συμπρωτεύουσα που δεν την αναφέρω,αλλά οι γνώσεις μου για τη ζωή εκεί ψηλά,περιορίζονται σε μια τριήμερη στο λύκειο.

Τα όμορφα και σπάνια της πόλης μας τα έχουμε συνηθίσει…

Ναι,η αλήθεια είναι πως λιώσαμε από τη ζέστη,πως το μπετό μας έπνιξε και πως -κακά τα ψέματα- σε όλους μας λίγο πολύ πέρασε η ιδέα να μετατρέψουμε το μπαλκόνι σε γαλάζια λίμνη,με το λάστιχο.Τι στο καλό,όμως,προκαλεί τους τουρίστες και έρχονται μέσα στο κατακαλόκαιρο να θαυμάσουν,με θρησκευτική ευλάβεια πολλές φορές,μία κατά τα άλλα βρόμικη πόλη; Αυτό είναι το μυστικό. Για την ακρίβεια δεν είναι μυστικό,αλλά εμείς τα όμορφα και σπάνια της πόλης μας τα έχουμε συνηθίσει. Αν τα επαναφέραμε στη μνήμη μας και τα προικούσαμε με εκτίμηση,μπορεί και από επιλογή να μην τρέχαμε όπως όλη η Ελλάδα στην έξοδο,σαν το Μωυσή.
Αναφέρω,λοιπόν. Είδαμε την αυγουστιάτικη πανσέληνο με φόντο τα ιστορικά μνημεία. Απολαύσαμε μπανάκια στην ανατολική Αττική,με παραδόξως όμορφες θάλασσες και κάναμε μαύρισμα Καραϊβικής,μερικοί από εμάς τουλάχιστον. Πεταχτήκαμε στην Αίγινα,να βολτάρουμε το νησί με ποδήλατα. Παρακολουθήσαμε θερινό κινηματογράφο στην πλατεία Δεξαμενής και το Θησείο. Τρέξαμε με το σκύλο μας στη Βαρυμπόμπη,που ευτυχώς δεν την έχουν κάψει. Και να μην ξεχνάμε το γεγονός,ότι τα πιτσιρίκια έφυγαν για το χωριό τους και δεν ξεσηκώνουν με τσιρίδες τη γειτονιά από τις πέντε το απόγευμα μέχρι τις έντεκα το βράδυ.

Η παρεξηγημένη μας, κρύβει εκπλήξεις που τις ανακαλύπτεις μόνο σε κάτι έρημα καλοκαιρινά βραδάκια

Για να είμαστε και ρεαλιστές,ωστόσο,θα προτιμούσαμε να μυρίζουμε το εσπερινό αεράκι ενός κυκλαδίτικου νησιού και όχι το,αν και μειωμένο,καυσαέριο. Μην στεναχωριέστε,η παρεξηγημένη μας, κρύβει εκπλήξεις που τις ανακαλύπτεις μόνο σε κάτι έρημα καλοκαιρινά βραδάκια. Εφόσον οι υποχρεώσεις ή οι ατυχίες της στιγμής μας κράτησαν εδώ,τουλάχιστον απολαύστε. Κατά προτίμηση με ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα…στην ταράτσα.