Μήνυμα ελήφθη στο Μαξίμου

Μαξίμου
Μέγαρο ΜαξίμουΜέγαρο Μαξίμου

Ήταν εκ προοιμίου δεδομένο, πως ο νικητής των εκλογών του 2012, δεν είχε μπροστά του δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα. Αναλαμβάνοντας μια χώρα με συνεχή ελλείμματα, τεράστιο δημόσιο χρέος και με την ανεργία κοντά στο 25%, η όποια λανθασμένη απόφαση θα είχε άμεσες δυσάρεστες συνέπειες.

Γνωρίζοντας πως έμελλε να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης χωρίς «περίοδο χάριτος», ο Αντώνης Σαμαράς ανέβηκε στην εξουσία με τρεις βασικούς στόχους: την αποφυγή της άτακτης χρεωκοπίας, την παραμονή της χώρας στο ευρώ με κάθε κόστος και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το συντομότερο δυνατό.

Μπορεί τον Απρίλιο του 2014 τα δύο πρώτα να φαντάζουν δεδομένα, ωστόσο την άνοιξη του 2012 αποτελούσαν ορατότατο κίνδυνο, αλλά και σημείο τριβής ανάμεσα στους δύο κύριους διεκδικητές της εξουσίας.

Αφού, λοιπόν, τα δύο πρώτα εξασφαλίστηκαν αρκετά σύντομα, ο στόχος ήταν το πλεόνασμα, το οποίο εν τέλει επετεύχθη, και μάλιστα πριν ακόμη φτάσουμε στα μέσα της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, χάρη κυρίως στις θυσίες του ελληνικού λαού, που πλήρωσε ακριβά όσο κανείς το… μάρμαρο της κρίσης.

Η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας είναι η ταχύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ παγκοσμίως, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, τα spreads έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει, ενώ κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν το σενάριο εξόδου στις αγορές στο προσεχές μέλλον.

Από την άλλη πλευρά όμως, το γεγονός ότι οι δημοσιονομικοί δείκτες πηγαίνουν καλά, δε σημαίνει απαραίτητα ότι ο λαός ευημερεί. Το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα έχει πέσει κατακόρυφα, κάτι που αποτελεί φυσική συνέπεια της υπερφορολόγησης και των μειώσεων μισθών και συντάξεων τη διετία 2010-2012.

Μια μερίδα πολιτών μπορεί να αποτιμά θετικά αρκετές από τις κινήσεις της παρούσας κυβέρνησης, όμως όταν κανείς δυσκολεύεται να βγάλει το μήνα με το πενιχρό του εισόδημα, ή ακόμα χειρότερα όταν έχει μείνει χωρίς δουλειά, τα κριτήρια της ψήφου είναι προφανή και συγκεκριμένα.

Αυτά είναι τα κριτήρια που έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ βραχεία κεφαλή στις δημοσκοπήσεις το τελευταίο εξάμηνο. Και τα ίδια κριτήρια, λίγες μέρες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού σχετικά με το πακέτο παροχών, χαρίζουν και πάλι την πρωτιά στο κυβερνών κόμμα, μετά από αρκετό καιρό.

Το μήνυμα των δημοσκοπήσεων φαίνεται πως ελήφθη στο Μαξίμου. Οι άξονες της πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση στο εξής είναι δύο: Από τη μία η αναγκαία και απαραίτητη συνέχιση της πορείας  με στόχο την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, και από την άλλη η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση των πολιτών που επλήγησαν την τελευταία τετραετία.