Ο Τσίπρας στο Άγιο όρος! Ε, και;

Τσιπρας άγιον όρος2
Τσιπρας άγιον όρος2

«Τι δουλειά έχει ο Τσίπρας στο Άγιο Όρος;» αναρωτήθηκαν οι πιο καλοπροαίρετοι. Για υποκρισία μίλησαν άλλοι και για πρόβα εξουσίας. Ένα είναι σίγουρο. Η είδηση της επίσκεψης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Άγιο Όρος συζητήθηκε όσο λίγες το καλοκαίρι που μας πέρασε. Κι όπως είθισται στον δημόσιο διάλογο κάποιες πτυχές του ζητήματος δε φωτίστηκαν επαρκώς, κυρίως αυτή τη φορά από τους ομοϊδεάτες μου.

Συγκεκριμένα η επίσκεψη του Τσίπρα στο Άγιο Όρος επιδέχεται (και!) θετικής ανάγνωσης. Αποτελεί μια πρώτη θεσμική αναγνώριση του Όρους ως πυλώνα του έθνους. Ακόμα κι αν ο φιλόδοξος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ το είδε σαν άλλο ένα σταθμό στην αναρρίχηση προς την εξουσία. Ιδιαίτερη αξία στο γεγονός αυτό, δίνει η σχετικά πρόσφατη δικαίωση της μονής Βατοπεδίου στη δικαστική διαμάχη της με το δημόσιο. Μολονότι όλοι πλέον παραδέχονται πως σκάνδαλο δεν υπήρξε, ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν έμπρακτα για την αποκατάσταση της αλήθειας και του άδικα απολεσθέντος κύρους των Μονών. Το σκοπό αυτό εξυπηρετεί εν μέρη, ενδεχομένως και ακούσια, με τη θεσμική του παρουσία ο Τσίπρας.

Μολονότι η δεξιά ήταν ανέκαθεν θεματοφύλακας της ελληνορθόδοξης παράδοσης, δε μπορεί να την οικειοποιείται ούτε να την μονοπωλεί

Επίσης, μολονότι η δεξιά ήταν ανέκαθεν θεματοφύλακας της ελληνορθόδοξης παράδοσης, δε μπορεί να την οικειοποιείται ούτε να την μονοπωλεί όπως υπονόησαν κάποιοι (ευτυχώς λίγοι!). Πόσο μάλλον όταν κι εμείς οι δεξιοί, παρασυρθήκαμε από την εκκοσμίκευση του θρησκευτικού βίου που έφερε και καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ. Έτσι, τη χαρμολύπη της Μεγάλης Εβδομάδας διαδέχτηκε η ευθυμία από τα τσίπουρα της Μ. Παρασκευής και τα μυστήρια έγιναν εκδηλώσεις κοσμικού χαρακτήρα. Μήπως ο καλύτερος τρόπος να περιφρουρήσουμε τα ελληνορθόδοξα ήθη και έθιμα είναι να γίνουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι κοινωνοί τους; Μήπως να αφήσουμε κατά μέρος τις ελληνορθόδοξες κορώνες και να μιλήσουμε πρώτα με το παράδειγμά μας;

Όσο για τον «άθεο» Αλέξη που πάτησε το πόδι του στο περιβόλι της Παναγίας, ποιος ξέρει; Καμιά φορά γίνονται και θαύματα!

Εν κατακλείδι, η επίσκεψη του Τσίπρα στο Άγιο Όρος μας διδάσκει πως «ουδέν κακό αμιγές καλού». Μας υπενθυμίζει επίσης, πως ο καλύτερος τρόπος να νουθετεί κανείς, είναι υιοθετώντας την αντίστοιχη στάση ζωής. Διαφορετικά οι πυλώνες του ελληνισμού και της ορθοδοξίας θα καταλήξουν photoopportunities για φιλόδοξους πολιτικάντηδες (ημετέρων και μη). Όσο για τον «άθεο» Αλέξη που πάτησε το πόδι του στο περιβόλι της Παναγίας, ποιος ξέρει; Καμιά φορά γίνονται και θαύματα!