Οδηγίες προς επίδοξους ιδιοκτήτες ομάδων στην Ζιμπάμπουε

Έχεις λεφτά; Θέλεις να τα κάνεις περισσότερα; Μπορείς να σκεφτείς καλύτερη επένδυση από μια ομάδα; Και κυρίως μια ποδοσφαιρική ομάδα που συμμετέχει στο μαγευτικό πρωτάθλημα της Ζιμπάμπουε… Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως πρόκειται για ένα φανταστικό επενδυτικό περιβάλλον με υγιή ανταγωνισμό και εγγυημένα έσοδα. Αρκεί να ξέρεις πώς να κινηθείς, τι να προσέξεις. Και φυσικά -το σημαντικότερο- να αποφύγεις τις κακοτοπιές.

Κανόνας 1ος: Έχεις άκρες στην ΠΟΖ (Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ζιμπάμπουε). Γνωρίζεις από κοντά διαιτητές, επόπτες (μεγάλη προσοχή ειδικά σε αυτούς), αρχιδιαιτητές, προέδρους ενώσεων και τους ζητάς αρχικά να σε σέβονται. Εξασφαλίζεις το 50-50. Αν βρεις ανταπόκριση, αν σου απαντήσουν, δηλαδή, ότι «αυτό είναι δεδομένο, πρόεδρε», πας -εφόσον χρειαστεί- στο παρασύνθημα.

Κανόνας 2ος: Φτιάχνεις ομάδες παραρτήματα. Παίρνεις ανύπαρκτα σωματεία από χαμηλές κατηγορίες, τις ανεβάζεις «τραίνο» και μετά δεν τις αφήνεις να πέσουν. Τους δίνεις δανεικούς και φυσικά στήνεις κατ’ εξακολούθηση τα μεταξύ τους παιχνίδια. Ας χτυπιέται η αφρικανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία για ύποπτα πονταρίσματα. Αποδείξεις έχουν;

Κανόνας 3ος: Φτιάχνεις οπαδικό στρατό. Έχεις ένα δύσκολο εντός έδρας παιχνίδι; Κάνεις το γήπεδο κολαστήριο, τραμπουκίζεις στη φυσούνα, δεν αφήνεις τον αντίπαλο να κάνει προθέρμανση και -εν ανάγκη- δεν αφήνεις το ματς να τελειώσει.

Κανόνας 4ος: Δε μιλάς ΠΟΤΕ στο κινητό για τις «μπίζνες» σου. Κυκλοφορούν κάτι περίεργοι με κοριούς που θέλουν να σου χαλάσουν τις δουλειές.

Κανόνας 5ος: Βρίσκεις άκρες στην αθλητική δικαιοσύνη. Αν γίνει η στραβή, να έχεις δυο-τρεις ανθρώπους να σε σώσουν. Και εννοείται να φροντίσουν να μην παίζεις ποτέ κεκλεισμένων, ή να τρως άδικα πρόστιμα.

Κανόνας 6ος: ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ βρίσκεις τρόπο να βγεις στο CAF Champions League (κορυφαία αφρικανική διασυλλογική διοργάνωση). Έτσι, έχεις εγγυημένα 20 εκατ. δολλάρια Ζιμπάμπουε κάθε χρόνο βρέξει-χιονίσει. Έτσι, το παίζεις και large στους απαιτητικούς οπαδούς που θέλουν κάθε χρόνο μεταγραφές-ονόματα.

Ακολουθώντας αυτούς τους έξι απλούς κανόνες, είσαι πανέτοιμος να επενδύσεις στο πρωτάθλημα της Ζιμπάμπουε.

Καλή επιτυχία!