Πόσο κοστίζει το πτυχίο σου;

graduation2
graduation2

 

Φτάνει η μεγάλη στιγμή που παίρνεις το πτυχίο σου. Δεν έχει σημασία η σχολή, Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, ΙΕΚ, οτιδήποτε. Τυπικά έχεις αποκτήσει όλα τα απαραίτητα προσόντα για να αντιμετωπίσεις κάποιες καταστάσεις, να ξεδιπλώσεις το ταλέντο σου και να δώσεις λύση στα προβλήματα που παρουσιάζονται. Είσαι ΤΥΠΙΚΑ έτοιμος να κατακτήσεις ένα κομμάτι του κόσμου. Η επιβράβευση πέρα από ηθική είναι και ουσιαστική, καθώς αναζητάς μία θέση στην αγορά εργασίας.

Μήπως το πτυχίο σου δεν είναι τίποτα άλλο από την γραβάτα που ταιριάζει και αναδεικνύει το κοστούμι που φοράς;

Αρκεί όμως το πτυχίο σου για να κερδίσεις την πολυπόθητη θέση; Να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου; Μήπως το πτυχίο σου δεν είναι τίποτα άλλο από την γραβάτα που ταιριάζει και αναδεικνύει το κοστούμι που φοράς;

Ένα πτυχίο σίγουρα είναι ένα κλειδί για να ανοίξεις πόρτες. Την πόρτα όμως δεν την ανοίγει το κλειδί μόνο του, χρειάζεται τον κατάλληλο κλειδοκράτορα. Αυτός είσαι εσύ. Το προφίλ σου, ο χαρακτήρας σου, η υπευθυνότητα την οποία προβάλλεις είσαι  εσύ. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που σου δίνουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Εάν έχεις διασφαλίσει αυτά, το κλειδί έρχεται μόνο του και σου ανοίγει πολλαπλές πόρτες. Το μυστικό για την επιτυχία σου, είναι να έχεις ΑΡΧΕΣ. Κάθε επιστήμη, κάθε τέχνη, κάθε εργασία έχεις τις αρχές της,  την σειρά με την οποία πρέπει  να γίνουν τα πράγματα. Αυτό δεν διδάσκεται, αντιθέτως αποκτάται με σοβαρότητα και επαγγελματισμό.

Το πτυχίο σου κοστίζει, όσα ακριβώς θυσίασες για να το αποκτήσεις

Επομένως παραμένει και πλανάται πάντα το ερώτημα. Πόσο κοστίζει το πτυχίο σου; Η απάντηση δεν είναι  ότι η αξία του είναι αντίστοιχη με τα χρήματα που σου προσφέρει. Το πτυχίο σου κοστίζει, όσα ακριβώς θυσίασες για να το αποκτήσεις. Είναι οι ώρες διαβάσματος, σκέψης και προβληματισμού που σου στοίχισε.  Μπορεί το πτυχίο σου να μην είναι το εργαλείο που θα σου βρει δουλειά. Αν όμως έχεις κατακτήσει τη γνώση, έχεις διαμορφώσει τον χαρακτήρα και έχεις κατανοήσει τη μεθοδολογία  στο αντικείμενο σου, τότε  είσαι ικανός. Χαμογέλασε για αυτό, νιώσε περήφανος και βγες να διεκδικήσεις τη ζωή σου.

Το ζήτημα των πτυχίων και το πως αποτιμώνται στην αγορά εργασίας είναι τεράστιο. Ο σκοπός δεν είναι να διαφωνήσει κανείς για το πως είναι δομημένο το εκπαιδευτικό σύστημα, αν έχει προσβάσεις στην αγορά εργασίας και ποιός ευθύνεται για την τρέχουσα κατάσταση.  Μέγιστο ζήτημα είναι να καταλάβουμε όλοι, ότι πρέπει να είμαστε παραγωγικοί, εργατικοί για τον εαυτό μας. Το μεράκι των ανθρώπων και ο καλός εννοούμενος ανταγωνισμός είναι τα στοιχεία που συντελούν σε μια ευημερούσα κοινωνία.  Μόνο έτσι θα προσδώσουμε αξία στο πτυχίο μας, στην οποιαδήποτε άλλη δράση και θα μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά:  ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΟΥ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΑΚΡΙΒΑ.