Ρώσικο εμπάργκο: Πλήγμα ή ευκαιρία για τους Έλληνες;

Πηγή φωτογραφίας: protothema.gr ©Πηγή φωτογραφίας: protothema.gr ©

Ακούμε και διαβάζουμε για τις κυρώσεις που επέβαλλε η Ρωσία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ελληνικές εφημερίδες ζητωκραυγάζουν γιατί τελικά τα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στη Ρωσία, δεν βρίσκονται στη λίστα του εμπάργκο.

Πράγματι, οι ελληνικές επιχειρήσεις, που εξάγουν στην Ρωσία, θα δεχθούν πλήγμα τόσο στη ρευστότητα τους όσο και στα έσοδα, εφόσον ισχύσει το εμπάργκο. Τι σημαίνει όμως αυτό; Πως θα το μεταφράσουμε;

Η Ρωσία είναι πολύ κακός πελάτης. Οι εξαγωγές στην Ρωσία δεν μπορούν να είναι προτεραιότητα, διότι το επενδυτικό περιβάλλον και οι συνθήκες της αγοράς είναι εχθρικές.

Διαπιστώνουμε, ότι η πολιτική σκοπιμότητα απέναντι στην Ε.Ε. διαταράσσει τους κανόνες της αγοράς.

Τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Επιπλέον, οι εισαγωγείς της Ρωσίας, είτε δεσμεύονται από το κρατικό καθεστώς, είτε δεν επιλέγουν με ποιοτικά κριτήρια τους προμηθευτές τους.

Ο ισχυρός αντίλογος στις παραπάνω σκέψεις μου, είναι ότι η Ρώσικη Ομοσπονδία είναι ένα συγκροτημένο κράτος, με σοβαρή εξωτερική πολιτική που έχεις στόχους και επιβάλλει το θέλημα της με βάση τα μέσα που διαθέτει. Το επιχείρημα αυτό είναι απολύτως σωστό. Έχει όμως μια σημαντική συνέπεια. Οδηγεί σε ανελεύθερη οικονομία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι Ρώσοι πολίτες τόσο οικονομικά όσο και εμπορικά.

Επίσης, ζημιώνεται το ρωσικό εμπόριο, καθ,ώς οικονομίες με έντονο κρατισμό δεν μπορούν ούτε να εισάγουν καινοτομίες, ούτε να διαμορφώσουν τις τιμές στο σημείο που προσφορά και ζήτηση συμπίπτουν. Στο σημείο, που τόσο οι καταναλωτές, όσο και προμηθευτές θα είναι ευχαριστημένοι. Θα υπάρχει δηλαδή εύλογη και αμφίδρομη ικανοποίηση από τη συναλλαγή.

Συνοψίζοντας, οι ελληνικές επιχειρήσεις, που έχουν ήδη έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα, οφείλουν να επιλέγουν αγορές, όχι με μοναδικό κριτήριο την καλή τιμή ή την διάθεση όλης της παραγωγής τους, αλλά με κριτήριο την ανάπτυξη μακρόχρονων εμπορικών σχέσεων. Σχέσεις με σεβασμό, ποιότητα και έντονο αμφίπλευρο κέρδος.