Στη μπρίζα ο «Watson» !

watson-700×450
watson-700x450

Και αν για κάποιους ήρθε η Ανάσταση, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας που βιώνει καθημερινά το δικό της γογλοθά.  Αν και ο νους οδηγείται κατευθείαν στις επιπτώσεις της κρίσης και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί συμπολίτες μας, η αναφορά γίνεται για κάτι ακόμα πιο δύσκολο και τραγικό, σε μια ασθένεια που δυστυχώς μέχρι και σήμερα, σε πολλές από τις μορφές της, δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία.  Ο καρκίνος, λοιπόν, με την πάροδο του χρόνου εξελίσσεται σε νούμερο ένα αιτία θνησιμότητας ξεπερνώντας ακόμη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η πολυπλοκότητα με την οποία δρα ο καρκίνος είναι εξαιρετικά μεγάλη και σίγουρα δεν μπορεί να περιγραφεί μέσα σε αυτές τις λίγες γραμμές. Τι είναι όμως ο καρκίνος; Ο καρκίνος ξεκίνα να αναπτύσσεται όταν ο κύκλος της ζωής ενός κυττάρου απορυθμίζεται με αποτέλεσμα να οδηγείται το κύτταρο μετά από σωρία μεταλλάξεων σε ενεξέλεκτο πολλαπλασιασμό και ουσιαστικά να μετατρέπεται σε ‘’αθανατοποιημένο’’. Κάθε νέα ερευνητική εργασία που πραγματοποιείται έχει ως στόχο να βάλει ένα μικρό λιθαράκι στη διερεύνηση των μηχανισμών που πραγματοποιούνται στα καρκινικά κύτταρα, έτσι ώστε να προκύψουν δυνητικοί φαρμακολογικοί στόχοι.

Μέσα σε αυτά τα ερευνητικά πλαίσια έχουν γίνει εξαιρετικές νέες ανακαλύψεις, ο όγκος όμως των δεδομένων που προκύπτει είναι τεράστιος και ιδιαίτερα πολύπλοκος. Έτσι, λοιπόν, η IBM αποφάσισε να ρίξει στη μάχη για την καταπολέμηση του καρκίνου τον υπολογιστή ‘’Watson’’. Αυτό που κάνει ξεχωριστό αυτό τον υπερυπολογιστή, είναι η δυνατότητα του να ανατρέχει στην υπάρχουσα βιβλιογραφία και να προτείνει για κάθε ασθενή ξεχωριστά την κατάλληλη θεραπεία με βάση τα δεδομένα που του έχει δώσει ο γιατρός.

13150756874_75fe124e64_z

Ο ‘’Watson’’ (το όνομα του οποίου προς αποφυγή παρεξηγήσεων οφείλεται στον ιδρυτή της ΙΒΜ, Thomas J. Watson και όχι στον James Watson που ανακάλυψε τη δομή του DNA!) σε συνεργασία με επιστήμονες από το New York Genome Center, θα προσφέρει τις υπηρεσίες του για την αντιμετώπιση του γλυοβλαστώματος, ενός τύπου καρκίνου του εγκεφάλου με θανατηφόρα αποτελέσματα. Η ανάλυση της αλληλουχίας του DNA ασθενών με γλυοβλάστωμα, σε αντιδιαστολή με τα μέχρι τώρα ιατρικά δεδομένα και τις ερευνητικές ανακαλύψεις, θα συμβάλει στην παροχή εξατομικευμένης θεραπείας που θα έχει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την υγεία του ασθενή.

Mια διαδικασία που θα λάμβανε κανονικά βδομάδες ή μήνες τώρα θα πραγματοποιείται μέσα σε λίγα λεπτά!

Για να αντιληφθεί κάποιος τη πρόοδο που συντελείται με τη χρήση του υπερυπολογιστή αρκεί να σημειώσω ότι μια διαδικασία που θα λάμβανε κανονικά βδομάδες ή μήνες τώρα θα πραγματοποιείται μέσα σε λίγα λεπτά! Ο συμβουλευτικός ρόλος του Watson έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται στο Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, της Νέας Υόρκης για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα με μεγάλη επιτυχία.

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ο ψηφιακός εγκέφαλος θα συμβάλει αποτελεσματικά στην θεραπεία της κακοήθειας του ανθρώπινου εγκεφάλου που οδηγεί στο θάνατο 13,000 ασθενείς το χρόνο μόνο στις Η.Π.Α!