Το «Λύκειο» του Αριστοτέλη

Πλατων-και-Αριστοτελ
Πλατων-και-Αριστοτελ

Στις παρυφές της Αρχαίας Αθήνας, έξω από τα τείχη, το 335 π.Χ., ο Αριστοτέλης ίδρυσε την περίφημη και ξακουστή σχολή του. Το λεγόμενο «Λύκειο», ένα από τα 3 αρχαιότερα γυμνάσια της πόλης, μαζί με αυτό της Ακαδήμειας και του Κυνοσάργους.
Σύμφωνα με τους Αρχαίους συγγραφείς, το Λύκειο αποτελούσε μια ιδιαίτερα εκτεταμένη, κατάφυτη περιοχή, ανάμεσα στα δυο ποτάμια της Αθήνας, τον Ηριδανό και τον Ιλισό. Στον θαυμάσιο αυτό χώρο οι νέοι της εποχής ασκούνταν καθημερινά και εκπλήρωναν τα στρατιωτικά τους καθήκοντά.

Σήμερα κανείς θα εντοπίσει το Λύκειο του Αριστοτέλη σε ένα από τα πιο κεντρικά και πολυσύχναστα μέρη της Αθήνας. Στην οδό Ρηγίλλης, ανάμεσα στη Στρατιωτική Λέσχη, το Βυζαντινό Μουσείο, το Ωδείο Αθηνών και το Πολεμικό Μουσείο, όπου το 1996 οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μέρος της Παλαίστρας, τα λουτρά, το Εφηβείο (χώρος διδασκαλίας), το Κονιστήριο, το ελαιοθεσίον (όπου οι αθλητές αλείφονταν με λάδι) και τη Βιβλιοθήκη.

Πρόκειται για έναν νέο αρχαιολογικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και έναν νέο χώρο πρασίνου κατάλληλο για περίπατο και χαλάρωση που σύντομα θα ανοίξει της πύλες του για τους επισκέπτες. Σκοπός είναι να ενταχθεί ο χώρος πλήρως στην καθημερινότητα των πολιτών, χωρίς κανένα περιορισμό. Οι πολίτες θα μπορούν να καθίσουν παντού, να περπατήσουν, να πατήσουν το γκαζόν και να αγγίζουν κάθε σημείο του χώρου και του Λυκείου.

Στόχος είναι ο αρχαιολογικός χώρος να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής και της κίνησης των πολιτών μέσα στην πόλη αλλά και ένας χώρος χαλάρωσης μέσα στη βουή του κέντρου της Αθήνας. Μαζί με το πάρκο Ριζάρη αποτελούν πλέον μια μεγάλη εστία πρασίνου ( 30 στρέμματα ) στη διάθεση των πολιτών.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μια πολύ σημαντική προσπάθεια ώστε οι αρχαιολογικοί χώροι να γίνονται μέρος της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών μιας περιοχής και να μη μένουν αναξιοποίητοι και σχεδόν άγνωστοι από τα ευρύ κοινό. Ένας σημαντικός τόπος της ιστορίας του ανθρώπινου πνεύματος που πλέον θα αποδίδεται ελεύθερος ανάμεσα σε κτήρια όπως το Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας, το Σαρόγλειο και το Ωδείο Αθηνών που αποπνέουν μια ιδιαίτερη αύρα. Μένει πλέον να δούμε αν οι πολίτες θα αγκαλιάσουν αυτή την κίνηση αλλά και θα σεβαστούν τα μνημεία και τον περιβάλλοντα χώρο…